Čokoladno – karamelna pita

Zahtevnost: 3/5
Čas priprave: 60 minut
Število oseb: 6
Potrebne sestavine:

Testo:

50g praženih nasekljanih lešnikov
200g bele moke
1 žlica sladkorja v prahu
140g mrzlega narezanega masla
1 rumenjak

Slana karamela:

75g sladkorja v prahu
25g masla
100ml sladke smetane
1 žlica medu
ščepec solnega cveta
50g praženih lešnikov, grobo nasekljanih

Čokoladni nadev:

100g temne čokolade (70%)
75g masla
2 jajci
1 rumenjak
50g sladkorja v prahu
1 žlica kakava

Za testo zmeljemo lešnike in jim dodamo moko, sladkor in maslo. Mešamo, dokler ne dobimo mase, podobne drobtinam. Dodamo rumenjak in žlico mrzle vode in gnetemo, da se sestavine premešajo. Testo razvaljamo v obliko pekača, zarolamo v folijo in pustimo 30 min v hladilniku. Pečico segrejemo na 180C, pomokamo pekač in razvijemo testo. S prsti naredimo rob. Prepikamo ga z vilico in pečemo 30 min. Pustimo, da se ohladi.

Za slano karamelo vsujemo sladkor v posodo, dodamo 1-2 žlici vode in grejemo, da se sladkor razpusti. Povečamo temperaturo in pustimo, da sladkor porjavi. Dodamo maslo, smetano in žlico medu, mešamo, dokler ne dobimo gladke omake. Odstavimo z ognja in dodamo sol. Pustimo par minut in namažemo čez testo. Potrosimo z nasekljanimi lešniki.

Za čokoladni nadev nad paro razpustimo čokolado in maslo. V drugi posodi vmešamo jajci, rumenjak in sladkor v prahu. Dodamo stopljeno čokolado in kakav ter vlijemo čez slano karamelo. Pekač postavimo v pečico in pečemo 25 minut oziroma dokler se na vrhu ne ustvari hrustljava skorja. Režemo počasi in na tanke kose, da se gostje lahko privadijo na čarobne okuse.