Različni načini pečenja na žaru

Nekateri žar kot npr. Char-Griller® Barbeque-Grills & Smoker nudijo različne in bolj zdrave načine pečenja.

Neposredno pečenje: pri neposrednem pečenju se meso peče na rešetki neposredno nad žarečim ogljem, z visoko temperaturo (270ºC). Ta način pečenja je najbolj poznan in razširjen. Pri pečenju je pokrov odprt.

Posredno pečenje: pri posrednem pečenju se meso ne peče neposredno nad ogljem, temveč na strani rešetke, poleg žarečega oglja. Žareče oglje je torej na eni strani glavnega žara, pečemo pa na dugi strani. Temperatura pečenja je nižja, približno 140ºC, pokrov pa je pri pečenju zaprt. Meso se ne zažge, ostane sočno in ne povzroča kancerogenega dima, ki nastaja ob kapljanju maščobe na žareče oglje.

Pri neposrednem pečenju lahko meso tik pred serviranjem še na kratko popečemo nad žarečim ogljem.

Posredno pečenje s Sidefire box-om oz. stranskim kuriščnim sodom: pri posrednem pečenju s stranskim kuriščnim sodom, se meso peče na rešetki v glavnem sodu za pečenju pri nizki temperaturi (cca. 90ºC – 120ºC). Pokrov na sodu za pečenje je med peko zaprt. Žareče oglje se nahaja na kuriščni rešetki v stranskem sodu. S pomočjo efekta kamina, vročina prehaja iz stranskega soda v sod za pečenje in uhaja skozi dimnik.

Če želimo peko pospešiti, lahko zakurimo z bukovimi drvi (odprti ogenj), vendar se bo meso pri tem nekoliko prekadilo. Zaradi izredno visoke temperature, ki jo bomo dosegli, bo barva na stranskem kurišču najverjetneje popokala.

Prekajevanje oz. dimljenje s Sidefirebox-om na teksaški način: pri prekajevanju s stranskim kuriščnim sodom se oglje/briketi s posebnim prekajevalnim čipsom/kosi lesa zakurijo v stranskem sodu.

Uporabimo lahko češnjeve, bukove ali orehove kose lesa, ki so bili najmanj leto dni pred pečenjem nažagani in shranjeni na suhem. Meso se dimi pri zaprtem pokrovu soda za pečenje in zaprtem pokrovu stranskega soda.

Pri tem se vročina in dim regulirata s pomočjo stranskih prezračevalnih odprtin in odprtine dimnika. Čim več je dima in čim dlje dim ostane v sodu za pečenje, tem bolj se čuti dimljen okus. Idealna temperatura v sodu za pečenju je med 90ºC in 120ºC.

Pri posrednem pečenju oz. prekajevanju z nizko temperaturo, ostane meso bolj sočno in zahteva manj pozornosti ter vam pusti več časa za družino in goste.

Vir: www.speci.si

Preberite tudi

  • Piknik na strehi

  • Odeja za piknik

  • Raznovrstna uporaba čičerike

  • Ribji piknik