Piknik izkoristite za nabiranje čemaževih listov

Ljubitelji piknikov ste zagotovo veseli, da je dolge zime in z njo hladnega in mokrega vremena konec. Z naravo se prebudimo tudi ljudje. Lepo in toplo vreme pa vsako leto prineseta tudi “otvoritev piknik sezone”.
Vsi se navdušeni zapodimo v naravo in naše druženje iz zaprtih prostorov prestavimo na prosto, pod modro nebo in toplo sonce.

Prvi pikniki pa so tudi idealna priložnost za nabiranje različnih okusnih darov narave, kot je npr. čemaž. Čemaž (Allium ursinum), ki ga drugače imenujemo tudi divji česen, medvedji česen, čremož, kačji lek, štrkavec in gozdni česen, ima podoben okus kot česen in raste od marca do junija v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, sicer pa zraste od 25 do 30 centimetrov.
Cveti v aprilu in maju in je izjemno zdravilen. Govori se, da ga iščejo medvedje, ko se prebudijo iz zimskega spanja, da si očistijo želodec, črevo in kri.

V Slovenij raste čemaž skoraj povsod, najdete ga v gozdovih in celo v ravninskih gozdovih v Prekmurju. Nevarnost pri nabiranju je le, da se čemaž zlahka zamenja za nevarno šmarnico (Convallaria majus) ali še bolj strupeno belo čmeriko in jesenski podlesek (Colchicum autumnale). Sicer pa nobena od teh rastlin nima značilnega vonja po česnu, zato je najbolje v primeru dvoma rastlino povohati.

Zdravilne lastnosti čemaža:

  • izboljša splošno počutje in prežene spomladansko utrujenost
  • niža krvni tlak
  • niža vročino
  • poživlja in stimulira nivo energije
  • sprošča mišice
  • blažilno deluje na živčni sistem
  • krepi želodec
  • znižuje nivo slabega holesterola v krvi
  • odvaja odvečno vodo iz telesa
  • preganja gliste (zaradi antibiotičnih lastnosti)
  • čisti dihala, kožo, ledvice in mehur
  • zavira nastanek krvnih strdkov
  • pomaga pri težavah z dihali, pozitivno vpliva na zdravljenje astme
  • preprečuje notranje krvavitve
  • pomaga pri driski.

Je nadvse uporaben v kuhinji, kjer lahko v veliki meri nadomesti česen. Kuhanim jedem presen čemaž dodajte šele, ko jih postrežete, saj kuhan izgubi zdravilno moč, okus in ostrino.
Najpreprosteje je čemaž uporabiti v namazih iz skute, kisle smetane, tofuja, zmletih sončničnih semen in hladno stiskanih olj, drobno narezan čemaž pa vmešajte kot začimbo, a ne pretiravajte s količino. Uporabite ga lahko tudi kot dodatek k regratu, motovilcu in drugim solatam.

Na pikniku lahko pripravite slastne jajčevce s čemažem.

Oglejte si še:

Preberite tudi

  • Romantični pobeg v dvoje

  • Halloween piknik za vse čarovnice

  • Ribji piknik

  • Gremo v gobe