Članki

Mehiški frijoles refritos

Na piknikih ne gre brez prilog in brez tistih jedi, ki jih kar z žlico naložimo ali na krožnike ali pa v tortilje in tacose. Poleg običajnih prilog lahko za nadev uporabimo različno obogatene že pripravljene zelenjavne, paradižnikove in druge omake. Nekateri bodo v tortilje z veseljem dali tudi kar popečeni prebranec, še izvirnejši pa boste, če za piknik pojedino pripravite mehiški Frijoles Refritos (mehiški pražen fižol). Ker gre le za prilogo k drugim dobrotam, se vam ni treba ubadati z isk ...

Preberi več

Obudimo nekdanje igre na prostem!

Med dvema ognjema
Se še spomnite iger kot sta Med dvema ognjema ali Kdo se boji črnega moža? Se še spomnite skakanja ristanca ali gumitvista? Piknik ne odlična priložnost, da otrokom pokažete te igre in se ob njih tudi sami malo vrnete v nekdanje čase. Med dvema ognjema Za igro med dvema ognjema potrebujemo dve ekipi, žogo in vsaj navidezno zamejeno igrišče (uporabimo lahko npr. vrv). V vsaki ekipi določijo igralca (konzula), ki odide na drugo stran igrišča – za nasprotno ekipo (zaželeno je, da ima prepoznavno ...

Preberi več

Krožniki in kozarci za enkratno uporabo

Tudi okoljsko zavednejši piknikarji ob pripravi zabave v naravi včasih zamižijo na eno oko in se odločijo za kozarce in krožnike za enkratno uporabo. Najbolj običajna je uporaba plastičnih kozarcev in krožnikov. Po uporabi jih vsaj delno očiščene zbiramo v vreči za plastične odpadke in po pikniku odložimo na za to namenjena mesta! V isto vrečo odlagamo plastenke mineralnih vod, sokov in drugih pijač. Podobno velja za kartonske krožnike in kozarčke, ki jih odložimo med papirnate odpadke. Tetra ...

Preberi več

Svež korenček za na žar in za kar tako

Na marsikaterem pikniku posebno pozornost posvetimo zdravojedcem, vegetarijancem, otrokom. Lepo je, če glede na prehranske potrebe pripravimo tudi za tiste, ki ne pričakujejo le mesa z žara in klasičnih prilog kaj posebnega. Marsikdaj pa jih lahko razveselimo tudi kar s preprostimi jedmi, ki se jedo kar sveže, mimogrede, z roko. Taka dobrota je na primer – korenček! Zaloga očiščenih korenčkov bo z miz izginila še prede se boste okoli obrnili. Njegov okus le malokomu ne ustreza! Otroci bodo po ...

Preberi več

Tematski piknik: za čisto drugačne spomine

Nekateri prostori za piknik, kar sami vabijo k tematski zabavi! Če greste na ranč, lahko gostom namignete, naj pridejo opremljeni v kavbojskem stilu. Če vabite ob reko, lahko pripravite zabavo z vodnimi dogodivščinami. A tudi če izberete prostor, ki sam po sebi nima posebne zgodbe, jo lahko uprizorite. Na vabilih navedite priporočilo za oblačilo, glasbeno ozadje prilagodite zgodbi, z glavno temo pa zaznamujte tudi ponudbo hrane. Naredite si piknik po starem, v stilu zajtrka na travi, in priprav ...

Preberi več

“Zero waste” piknik

Ste že slišali za “zero waste” Piknik? Prirejanje piknikov v pomladnih in poletnih mesecih je povsem razumljivo ena izmed bolj priljubljenih oblik preživljanja prostega časa. Le kaj je namreč boljšega, kot da si ob lepem dnevu vzamemo nekaj časa zase in si v dobri družbi privoščimo obrok v naravi. Le malokdaj pa pomislimo, koliko odpadkov proizvedemo ob enem samem prirejenem pikniku. Kozarci, krožniki, posode ter pribor za enkratno uporabo se v nekaj urah nakopičijo v veliko vrečo odpadkov ...

Preberi več

Mlečna koruza, rjavo zapečena

Koruzni pikniki se ponavadi odvijajo takrat, ko pade vročina in se na nebu pojavijo prve zvezde. Pripravimo jo lahko na žerjavici, na katero postavimo rešetke; med pečenjem jo večkrat obračamo, dokler ne dobi lepo zapečene skorjice.  Postrežemo jo lahko kar v njenih  listih in pokapamo s kakšno doma narejeno pomado. Manj dela a nič manj užitka nam bo prinesla kuhana koruza. V slani ali slano-sladki vodi jo kuhamo približno 20 minut in zabelimo z maslom ali zeliščnim olivnim oljem, ki smo mu d ...

Preberi več

Hladilnik na vrtu

Če imate večkrat piknike doma in ste se naveličali neprenehnega tekanja iz kuhinje na vrt ali obratno, potem je najbolje, da si kar na vrtu omislite hladilnik. Potrebujete le dolg priključek in hladna pijača nas že čaka, da si jo postrežemo kar iz svoje viseče mreže. Uporabimo lahko star hladilnik, ki bi ga drugače mogoče že odpisali, saj je preglasen ali premalo varčen za nenehno uporabo. Če vas moti njegov neprivlačen izgled, ga lahko prebarvate z vodoodpornimi barvami in ga hkrati še zašči ...

Preberi več

Zdravilni čajčki

V času, ko težko srečamo koga, ki vsaj malo ne smrka, kiha in kašlja, si privoščimo domače zdravilne čajčke. Čaj iz lipovih cvetov pomaga pri nižanju temperature, saj pospešuje potenje. Poleg tega pa je tudi zelo okusen. Znano domače zdravilo je tudi materina dušica ali timijan. Pomagal bo pri kašlju in pljučnih tegobah. Ingverjev čaj naredimo tako, da svež ingver narežemo na majhne podolgovate kose in prelijemo z vročo vodo. Vsak čaj pa bo vesel tudi dodatka limone in medu, ki bosta uspešno klj ...

Preberi več

Zeleni listi = zelene misli

Zelena hrana bo poleg svojega začaranega odseva v kuhinjo pripeljala tudi klorofil z njegovimi številnimi zdravilnimi lastnostmi. Zelena barva rastlin je posledica nezmožnosti molekule klorofila za absorpcijo zelene barve, ki se zato odbija človeškemu očesu. Raichard Willstätter je odkril, da imata molekuli klorofila in hemoglobina podobno sestavo, le da vsebuje klorofil magnezij, hemoglobin pa železo. Za raziskavo o rastlinskih pigmentih je leta 1915 prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Klo ...

Preberi več