Oglje

Oglje ločimo glede na vrsto lesa in metodo izdelave. Dobro oglje je izdelano iz kakovostnih vrst lesa – npr. bukve, hruške in češnje. Običajno je dražje oglje tudi bolj kakovostno. Če vam proizvajalec oglja ne pove iz kakšnega lesa je oglje, je najverjetneje narejeno iz mešanice različnih materialov in ostankov lesa. Bodite pozorni, saj proizvajalci včasih uporabljajo star les, ki vsebuje škodljive snovi.

Obstajata dva načina pridobivanja oglja:

  • naravni: les se žge v žgalni peči,
  • industrijski: les po sušenju počasi zogleni pri temperaturi od 450° do 550°C.

Pri industrijskem načinu proces ponavljajo toliko časa, da v lesu ni več uporabnih snovi. Oglje nato sortirajo po velikosti in zapakirajo v vreče za prodajo. Manjše kose oglja in ostanke stisnejo v brikete s pomočjo lepila iz pšeničnega ali paradižnikovega škroba.

Nekateri proizvajalci uporabljajo celo nerastlinska lepila. Nakup takih briketov odsvetujemo. Na splošno gorijo briketi dlje in močneje ter jih je težje prižgati.

Preberite tudi

  • Osvežitev

  • Ribji piknik

  • Različni načini pečenja na žaru

  • Zgodovina piknikov